Όταν ένα πρέπει επισκιάζει το θέλω σου τι κάνεις; Όταν το θέλω σου υποχωρεί μπροστά στο πρέπει τι γίνεται; Η σχέση  με τα «θέλω» και τα «πρέπει» έχει τις ρίζες της στην παιδική  ηλικία, οι σχέσεις και η θέση που είχαμε στην οικογένειά.  Τα πρώτα πρέπει τα ακούσαμε από τους γονείς μας έπειτα από τους συγγενείς μας αργότερα από δασκάλους μας στο δημοτικό, γυμνάσιο-λύκειο και τέλος από την κοινωνία.

Τις περισσότερες φορές τα «πρέπει» ήταν και είναι η ανάγκη να ικανοποιήσουμε πρώτα τον σημαντικό άλλον παρά τον εαυτό μας, με αυτόν τον τρόπο κάποιοι έχουν μάθει να νοιώθουν αποδεχτοί και να ικανοποιούνται μέσω των άλλων, βάζοντας προτεραιότητα την ικανοποίηση της ανάγκης του άλλου παρά του εαυτού τους. Έχετε παρατηρήσει ποτέ πως νοιώθετε όταν ακούτε από κάποιον άλλο τι λέξη «πρέπει» ποιο συναίσθημα αναδύεται;

Πρέπει να πας στο σούπερ μάρκετ
Πρέπει να ντύνεσαι έτσι όπως σου είπα για να σαι αρεστός στους άλλους
Πρέπει να είσαι φρόνιμη για να είσαι καλό παιδί και να μην δημιουργείς προβλήματα

Αντιθέτως τα «θέλω» δηλώνουν μία προσωπική επιθυμία όπως και τη διάθεση που έχουμε καθώς την ικανοποιούμε. Θέτουμε σε προτεραιότητα τον εαυτό μας, φροντίζοντας εμείς οι ίδιοι τους εαυτούς μας δίχως να χουμε την ανάγκη της γνώμης των άλλων. Η ύπαρξη των «θέλω» σημαίνει πως το άτομο υπάρχει, είναι ζωντανό και έχει όνειρα και επιθυμίες που το προσδιορίζουν. Τα «θέλω» καθορίζονται από την προσωπικότητα του ατόμου, τις φιλοδοξίες του, τις προσωπικές ανάγκες, τους ρόλους που αναλαμβάνει και τη θέση που έχει στη φάση της ζωής του. Ικανοποιώντας τα «θέλω μας» χτίζεται η αυτοεκτίμηση όπως και η αυτοπεποίθηση μας.

Θέλω να πάω γυμναστήριο για να βελτιώσω την εικόνα του σώματός μου
Θέλω να πάω διακοπές με τον/την σύντροφό μου, να χαρούμε ο ένας τον άλλο
Θέλω να διαβάσω αυτό το βιβλίο, φαίνεται ενδιαφέρον

Η σχέση με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό μας εξαρτάται από ισορροπίες για τις οποίες πρέπει να εργαζόμαστε καθημερινά. Αυτό που χρειάζεται να επιδιώκεται είναι μια ίση κατανομή χώρου και προτεραιότητας ανάμεσα στις ανάγκες του εαυτού μας και των άλλων. Ζώντας σε μια κοινωνία που μας διδάσκει ότι τα δικαιώματα μας τελειώνουν, εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα του άλλου, έτσι και στις σχέσεις πρέπει να μάθουμε να ζυγίζουμε τις ανάγκες και να ξέρουμε πότε και για ποιους λόγους αξίζει να αγωνιστεί κανείς για να την κατάκτηση τους.

Εξάλλου, όσο πιο προσκολλημένος είναι κάποιος/α στις υποχρεώσεις, τόσο πιο πολύ τα «πρέπει» τείνουν να κατευθύνουν τα «θέλω» και τελικά να τα «καπελώνουν». Εύκολα περνάνε τα «θέλω» από το κόσκινο των «πρέπει» με αποτέλεσμα η δυσαρέσκεια και η  ματαίωση να κυριαρχεί αντί της κατάκτησης του ονείρου. Χρειάζεται προσοχή, ώστε να μη χάνεται η απόλαυση και η ικανοποίηση της διαδρομής που χαράζεται.

Τέλος ένα υπαρξιακός προβληματισμός αναδύεται με την επιλογή της προτεραιότητας, πρώτα “εγώ” ή πρώτα οι σημαντικοί άλλοι;