Η θέσπιση ορίων είναι ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στην αυτογνωσία. Τα όρια από πολλούς ανθρώπους είναι μία δυσάρεστη ή ακόμη ανοίκεια διαδικασία, είναι αντιπαθητικά για άλλους απαραίτητα. Κάθε σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ανθρώπων έχει ανάγκη τα όρια. Οριοθετούμαι σημαίνει ξεκαθαρίζω και ορίζω μέχρι ποιο σημείο επιτρέπω στον άλλον να με επηρεάζει. Αυτή η διαδικασία δεν είναι εύκολη, χρειάζεται εξάσκηση και επιμονή.

Η ανάλυση είναι περιττή

Τις περισσότερες φορές ένα απλό και ξερό όχι είναι αρκετό, δεν χρειάζεται εξήγηση αντιθέτως η εξήγηση ενισχύει την αίσθηση ότι υπάρχει δυσκολία οριοθέτησης. Η ανάλυση στη συγκεκριμένη περίπτωση δίνει χώρο στην άλλη πλευρά να σε μεταπείσει. Κάποιες άλλες φορές ίσως να χρειάζεται να δοθούν κάποιες πληροφορίες ώστε να γίνει κατανοητή η συμπεριφορά και στην άλλη πλευρά.

Αντιμετωπίζοντας χειριστικούς ανθρώπους

Ένα από τα χαρακτηριστικά των χειριστικών ανθρώπων είναι η αδυναμία τους να ακούσουν το όχι. Για κάποιους λόγους το όχι είναι αντιπαθητικό για αυτούς και για αυτό τείνουν να χειραγωγούν και να απαιτούν μέχρι να γίνει αυτό που θέλουν οι ίδιοι. Από τη στιγμή που η θέση σου είναι ξεκάθαρη είναι αναγκαίο να επιβάλλεις τα όρια σου επαναλαμβάνοντας τη θέση σου δίχως να δώσεις περαιτέρω πληροφορίες. Η υπεράσπιση και η διεκδίκηση των ορίων είναι μία απαραίτητη διαδικασία που αποφέρει ικανοποίηση. Λέγοντας όχι στο περιβάλλον σου λες ναι στην ικανοποίηση σου καθώς γνωρίζεις και διακρίνεις το ωφέλιμο από το τοξικό.

Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα συναισθήματά του

Όταν αρνιόμαστε σε κάποιον κάτι πολύ πιθανόν να θυμώσει ή να απογοητευτεί. Αν το συναίσθημα του άλλου σε φοβίζει ή σου δημιουργεί ενοχές αλλάζεις τη στάση σου και κάνεις κάτι που δεν θέλεις. Όσο πιο γρήγορα ξεκαθαρίσεις μέσα σου ότι δεν είσαι υπεύθυνος για το συναίσθημα του άλλου τόσο πιο γρήγορα θα αναλάβεις δράση για το δικό σου συναίσθημα. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να γίνονται επιθετικοί με το όχι σου, είναι δικό τους πρόβλημα, δικό σου γίνεται αν υποχωρήσεις. Σε τελική ανάλυση εσύ επιλέγεις αν επιθετικοί άνθρωποι χωράνε στη ζωή σου.