Ο πόνος στην κοιλιά, η δύσπνοια, το τρέμουλο ή η ταχυκαρδία είναι απολύτως αληθινά.

Πρόκειται για συμπτώματα με «σάρκα και οστά» που προκαλούν αληθινή δυσφορία και γίνονται αιτία επισκέψεων σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από πληροφορίες και μηνύματα που  στέλνει ο οργανισμός μας στο σώμα, ο οποίος είναι μουγγός και η μόνη δίοδος για να εκφραστεί είναι το σώμα. Αυτές οι πληροφορίες-μηνύματα ονομάζονται ψυχοσωματικά τα οποία αποτελούν συμπτώματα του στρες. Ο παθολόγος, ο καρδιολόγος, ο γαστρεντερολόγος ή ο πνευμονολόγος δεν εντοπίζουν παθολογικά αίτια που να εξηγούν αυτά τα συμπτώματα.

Κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων το στρες τις περισσότερες φορές σωματοποιείτε με αποτέλεσμα να σφίγγει το σώμα ή να δημιουργεί δυσάρεστες αισθήσεις. Αυτό το ενεργειακό-συναισθηματικό μπλοκάρισμα όσο το αγγίζει μέσω του λόγου ο άνθρωπος τόσο εξασθενεί. Τα ψυχοσωματικά βέβαια εκτός από την δυσάρεστη προηγούμενη όψη απεικονίζουν και μία προστατευτική όψη, ενεργοποιούνται σε δυσάρεστα περιβάλλοντα- καταστάσεις και προειδοποιούν τον άνθρωπο να προφυλαχτεί. Η επαφή με το σώμα είναι απαραίτητη και αναγκαία επειδή οι πληροφορίες που στέλνει μέσω των αισθήσεων ως απότερο στόχο έχουν να προάγουν την επίγνωση.

Το κάθε συναίσθημα όπως και η κάθε σκέψη έχει το δικό της κραδασμό -αντίχτυπο στο σώμα, το οποίο είτε το δέχται ευχάριστα είτε δυσάρεστα. Για παράδειγμα αν κάποιος άνθρωπος βρεθεί σε περιβάλλον που του ασκούν κριτική ή υπάρχει επιθετική διάθεση η ενέργεια αυτή θα έχει τον αντίστοικο αντίκτυπο στο σώμα του. Οπότε τα ψυχοσωματικά είναι η γέφυρα τόσο προς την αυτογνωσία όσο και προς την εξέλιξη.

Η παραδοχή πως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο σωματικό πρόβλημα που εκδηλώνεται και μια ψυχολογική δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι το σημείο έναρξης για την αναζήτηση επίλυσης στο πρόβλημα. Όσο δεν αντιμετωπίζεται αυτό που δυσκολεύει τη σκέψη και το συναίσθημα, συνεχίζει να υπάρχει και αναπόφευκτα θα εμφανίζεται με κάποιο τρόπο. Και το σώμα μπορεί να είναι ένας τρόπος εκδήλωσής του.

Το ψυχοσωματικό σύμπτωμα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ή και περισσότερα ανέκφραστα συναισθήματα που αναζητούν τη δίοδο για την αποφόρτιση.

Στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία με τη βοήθεια ορισμένων διαδραστικών τεχνικών που εστιάζουν αποκλειστικά σε αυτό αποσκοπούν στην άμεση αποφόρτισή του. Ο πελάτης σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να βιώνει ανακούφιση και χαρά καθώς απελευθερώνεται μέσω της έκφρασης αυτή η μπλοκαρισμένη ενέργεια. Η ροή στο σώμα του θα επανέλθει και θα μάθει μόνος του να διαχειρίζεται την κατάσταση.