Με τον όρο «φοβία» εννοούμε τον τρόμο ενός ατόμου ο οποίος συνεχίζει να υφίσταται, παρόλο που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αληθινός κίνδυνος. Είναι μία κατάσταση έντονου τρόμου που οφείλεται σε ένα εξωτερικό ερέθισμα το οποίο ερμηνεύεται από το άτομο ως απειλή ενώ δεν είναι. Οι λόγοι για τους οποίους αναπτύσσονται οι φοβίες δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Η έναρξη μιας φοβίας μπορεί να σχετιστεί με ένα τραυματικό γεγονός. Συχνά όμως δεν υπάρχει ένας τέτοιος συσχετισμός ή εάν υπάρχει μπορεί να μην γίνεται αντιληπτός.

Η φοβία μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και εάν το άτομο που υποφέρει από αυτήν, δεν έχει βιώσει το ίδιο απευθείας την κατάσταση που προκαλεί το φόβο. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να αναπτύξει φοβία για τις αεροπορικές πτήσεις λόγω του ότι είδε στις ειδήσεις στην τηλεόραση εικόνες από μια αεροπορική τραγωδία.

Τα συμπτώματα μιας φοβίας μπορεί να κυμαίνονται από ήπια αισθήματα φόβου, άγχους, εφίδρωση,αίσθημα ζάλης ή λιποθυμία, ταχυκαρδία,φόβος της απώλειας ελέγχου,μυρμήγκιασμα των αισθήσεων, ψυχοσωματικά συμπτώματα και σε πλήρη εκδήλωση κρίση πανικού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με φοβίες, θα κάνουν ότι μπορούν για να αποφύγουν να βρεθούν στην κατάσταση που τους προκαλεί τρόμο. Όταν οι προσπάθειες για αποφυγή της κατάστασης που ευθύνεται για τη φοβία, επηρεάζουν τη ζωή του ανθρώπου, τότε επιβάλλεται να ζητηθεί βοήθεια από επαγγελματίες της υγείας με εξειδίκευση στο πρόβλημα.
Για παράδειγμα εάν η φοβία για τους σκύλους, αναγκάζει τον ασθενή να μη βγαίνει από το σπίτι του λόγω του ότι φοβάται μήπως συναντήσει το γείτονα που βγάζει έξω το σκύλο του για περίπατο, τότε χρειάζεται να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό.

Υπάρχουν πολλές μορφές φοβίας. Μερικές είναι ευρέως γνωστές, όπως η κλειστοφοβία και αγοροφοβία, ενώ άλλες όχι και τόσο.Όσο αστείες κι αν ακούγονται, οι πάσχοντες υποφέρουν από αυτές.

Στην αντιμετώπιση των φοβιών η δημιουργία ενός υποστηρικτικού, ασφαλούς και ενθαρρυντικού πλαισίου εξασφαλίζει την συναισθηματική ασφάλεια του πελάτη και κατ επέκταση λειτουργεί ως βατήρας για την εξέλιξή του.