Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα το οποίο διακρίνεται σε δύο κατηγορίες,τον πραγματικό φόβο και τον κατασκευαστικό φόβο. Τον πραγματικό φόβο τον νοιώθουμε όταν απειλείται η σωματική μας ακεραιότητα από ένα εξωτερικό ερέθισμα,για παράδειγμα: καθώς περπατάμε στο δρόμο μπορεί να εμφανιστεί ένας σκύλος που γαβγίζει και δείχνει να χει επιθετική διάθεση και πόσο μάλλον όταν έρχεται καταπάνω μας. Δεν περνάμε έναν δρόμο όταν βλέπουμε ότι περνάνε αμάξια επειδή υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσουμε, γνωρίζουμε ότι η διέλευση μπορεί να αποβεί μοιραία.

Τα παραπάνω παραδείγματα αντιστοιχούν σε έναν πραγματικό φόβο ο οποίος λειτουργεί προστατευτικά προς εμάς, είναι σαν ένα καμπανάκι συναγερμού προς την σωματική ακεραιότητα που αν δεν το ακούσουμε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βλάψουμε τον εαυτό μας. Αντίθετα ο κατασκευαστικός φόβος δημιουργείται ύστερα από κάποια νοητική διεργασία,δεν είναι υπαρκτός και κατοικεί μόνο μέσα στον νου μας. Όλοι μας κάποιες στιγμές έχουμε πλάσει ένα σενάριο για κάποιο άτομο ή σύνολο το οποίο μας αποθαρρύνει να δράσουμε όπως επιθυμούμε,για παράδειγμα:

“ωραίο το πάρκο,μόνο την ημέρα πάω γιατί ακόμα θυμάμαι αυτό που μου λέγε η μαμά μου όταν ήμουν μικρός «τη νύχτα να τη φοβάσαι όλο περίεργα πράματα γίνονται,μη βγαίνεις από το σπίτι”.

” είναι επικίνδυνοι οι άνθρωποι, έχω αρχίσει να τους φοβάμαι, είχε δίκιο ο πατέρας μου όταν μου το έλεγε..”

Οι παραπάνω υποθέσεις είναι μόνο κάποιες φοβικές σκέψεις που δεν έχουν σχέση με το παρόν παρά μόνο με ένα μέλλον το οποίο δεν έχει έρθει ακόμη.Οι σκέψεις αυτές-τα σενάρια  αποθαρρύνουν την ανάληψη της ευθύνης του εαυτού, χωρίς να μεσολαβεί η επίγνωση φτιάχνοντας μία ψευδή εικόνα για αυτό, συντηρούν τις πεποιθήσεις  και  απομακρύνουν το συναίσθημα της χαράς από την παρούσα στιγμή. Εκτός αυτού το σημαντικότερο είναι ότι με αυτόν τον τρόπο σκέψης ο άνθρωπος αποφεύγει να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που τον δυσκολεύουν με αποτέλεσμα να σαμποτάρει ο ίδιος την εξέλιξή του και να προάγει τη στασιμότητα.

Είναι ανακουφιστική η συνειδητοποίηση ότι αυτή η σκέψη δεν ισχύει, ή και να ισχύει δε σημαίνει ότι είναι κάτι που παρεμποδίζει την εκάστοτε επιλογή. Ο αντίποδας του φόβου είναι το θάρρος και η δράση. Ο άνθρωπος έχει την τάση να αναλύει κάποιες φορές αντί να δρα, η πολύ ανάλυση αποφέρει παθητικότητα και σύγχυση. Βέβαια κάποιες φορές είναι απαραίτητη, όταν βέβαια ακολουθείται από δράση. Οι περισσότερες σκέψεις που κάνει ο άνθρωπος ως πυρήνα έχουν γεγονότα και εμπειρίες του παρελθόντος ή την αγωνία του μέλλοντος. Ελάχιστες είναι ωφέλιμες και στηρίζονται στο “εδώ και τώρα”. Φοβάμαι σημαίνει αναστολή της δράσης, της οποιαδήποτε δράσης

Όσο ο άνθρωπος είναι ενεργοποιημένος και άμεσα συνδεδεμένος με τις αισθήσεις του ο φόβος απουσιάζει, δεν σκέφτεται, απλά αισθάνεται. Η επαφή με τις αισθήσεις, τόσο τις εσωτερικές όσο και τις εξωτερικές υποδηλώνει την επαφή του με το “εδώ και τώρα” , το συναίσθημα που απορρέει από την σύνδεση αυτή είναι η ηρεμία και η γαλήνη.

Συνοψίζοντας μπορούμε κάλλιστα να αντιληφθούμε ότι η διάκριση του πραγματικού με τον κατασκευαστικό φόβο είναι μία απαραίτητη διαδικασία που όσο εξασκεί ο καθένας μας τόσο βελτιώνει την ποιότητα και την λειτουργικότητα της καθημερινότητας του.