Λίγο ή πολύ όλοι μας έχουμε καθυστερήσει σε κάποιο ραντεβού, άλλες φορές έχουμε σκεφτεί να ενημερώσουμε άλλες όχι. Όταν δεν ενημερώνουμε συνήθως αντιμετωπίζουμε έναν εκνευρισμό από το άλλο άτομο, μας περίμενε και «εμείς» αργήσαμε. Τον ίδιο εκνευρισμό φαντάζομαι ότι βιώνουν οι περισσότεροι από εμάς όταν μας «στήνει» κάποιος/α. Αυτός ο εκνευρισμός εμφανίζεται λόγω της ασυνέπειας.

Η συνέπεια είναι μεγάλο προσόν και καλό είναι από νωρίς ο άνθρωπος να βάζει τις βάσεις για την απόκτησή της. Όπως τίποτε δεν έρχεται ουρανοκατέβατο, έτσι και η συνέπεια για να αποκτηθεί χρειάζεται κάποιες συστηματικές προσπάθειες, που πρέπει να αρχίζουν από την παιδική ηλικία. Η προτροπή τήρησης ενός απλού καθημερινού χρονοδιαγράμματος, θα δώσει την ευκαιρία στο παιδί να δοκιμασθεί στο αν μπορεί ή όχι να αντεπεξέλθει με συνέπεια στις υποχρεώσεις καθορισμένου ωραρίου. Αν η προσπάθεια αποτύχει, πρέπει το παιδί πάλι και πάλι να προσπαθήσει μέχρις ότου να πετύχει το στόχο του. Έτσι από παιδί ο άνθρωπος μαθαίνει τη συνέπεια, όχι καταναγκαστικά, πιεστικά, με την επιβολή κάποιου, αλλά γιατί θα έχει συνειδητοποιήσει ότι χωρίς συνέπεια δεν μπορεί να φτάσει τους στόχους του.

Η συνέπεια είναι στάση που επιλέγουμε, όταν την επιλέγουμε, απέναντι στους άλλους και στον εαυτό μας, συγγενεύει και γεφυρώνεται με την ευθύνη. Με τη συνέπεια παροτρύνω και ενθαρρύνω τον εαυτό μου να συνεργαστεί και να πετύχει το στόχο που έχει ορίσει. Η ασυνέπεια του γονιού στη σχέση του με το παιδί έχει ως αντίκτυπο να υιοθετήσει το παιδί την ίδια στάση και αφετέρου η ασυνέπεια αυτή στην ενήλικη ζωή θα εμφανιστεί ως εσωτερική ασυνέπεια και θα είναι μία ασυνείδητη δυσλειτουργική συμπεριφορά.

Αναγκαίο και απαραίτητο είναι οι γονείς να είναι παρόντες στη σχέση τους με τα παιδιά τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Χρειάζεται να κατανοούν τη δυσκολία του παιδιού στο ανοίκειο κομμάτι της συνέπειας, πιο σημαντικό όμως είναι να είναι οι ίδιοι συνεπείς στο λόγο τους έτσι ώστε να γίνονται ένα πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση.