Οι γονείς οι οποίοι καταφεύγουν σε βία, έχουν σημαντική δυσκολία να διαχειριστούν τον εαυτό τους ενώ παράλληλα, είναι και οι γονείς που είχαν κακές σχέσεις με τους δικούς τους γονείς.

Όταν ένας γονιός πέφτει θύμα κακοποίησης από τον άλλο γονιό, τότε τα παιδιά βιώνουν τρόμο, απόγνωση και απέραντη συναισθηματική μοναξιά. Πώς να εμπιστευθεί το παιδί έναν τόσο βίαιο πατέρα και μια μητέρα τόσο τρομαγμένη, προσβεβλημένη και ανήμπορη απέναντι σε μια τέτοια βία. Ένα παιδί λαμβάνει ως βία οτιδήποτε στην οικογένεια ταράζει με αρνητικό τρόπο τόσο τον αθώο ψυχισμό του όσο και τις σκέψεις του. Όταν για παράδειγμα ένα παιδί βλέπει τους γονείς του να τσακώνονται, αυτή η εικόνα είναι βίαιη για το παιδί. Όταν βλέπει τη μητέρα του να κλαίει ή τον πατέρα του να ορίεται είναι βίαιη εικόνα.

Το πώς αντιδρά ένα παιδί απέναντι σε βιώματα ενδοοικογενειακής βίας εξαρτάται από πολλούς και διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία και το φύλο του, από την ύπαρξη άλλων αδελφών, από την προσωπικότητα του, από την εξελικτική φάση που βρίσκεται καθώς και από το ιστορικό της οικογένειάς του. Το να δεις το γονιό σου να κακοποιείται μπροστά στα μάτια σου είναι μια από τις πλέον οδυνηρές και τραυματικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ένα παιδί.Τα παιδιά που είναι μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας παρουσιάζουν:

χαμηλή αυτοεκτίμηση

δυσκολία στο να εμπιστευτούν

ψυχοσωματικά συμπτώματα

ίσως μία τάση για παραβατική συμπεριφορά

πολύ πιθανόν να ταυτιστούν με έναν από τους δύο γονείς ή και με τους δύο

φοβίες

δυσκολία στη συγκέντρωση

άρνηση να πάνε στο σχολείο

νοιώθει ενοχή και ντροπή πιστεύοντας ότι φταίει αυτό για αυτό που βιώνει

Ένα παιδί, που μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί η βία ή η απειλή βίας, ζει σε μια κατάσταση συνεχούς συναισθηματικού συναγερμού και τεράστιας ανασφάλειας που το εξουθενώνει ψυχικά.Σαν να μην έφτανε αυτό λαμβάνει μηνύματα που μελλοντικά θα επηρεάσουν και θα ορίσουν τα κριτήριά του για το πώς είναι η δομή της οικογένειας.Αν υποθέσουμε ότι δεν θα μιλήσει σε κάποιον (ψυχολόγο/σύμβουλο) για τα τραυματικά γεγονότα που έχει βιώσει τότε πολύ πιθανόν να μεταφέρει στη δική του οικογένεια ή σχέση τη στάση που έχει μάθει από τους γονείς του. Με αυτόν τον τρόπο διαιωνίζεται η ενδοοικογενειακή βία,είναι ο φαύλος κύκλος της κακοποίησης.Αντίθετα αν υποθέσουμε ότι βρει το κουράγιο και εμπιστευτεί κάποιον,πολύ πιθανόν να μην επαναλάβει την κακοποιητική στάση των γονιών του.

Η καλύτερη πρόληψη αντίστοιχων βιωμάτων είναι να επικοινωνηθεί όσο πιο άμεσα γίνεται με κάποιον ειδικό αφενός για προστασία των υπόλοιπων μελών και αφετέρου για διευκόλυνση των ιδίων.