Φαντάζομαι ότι λίγο ή πολύ όλοι μας έχουμε ταξιδέψει, αφήνουμε το χώρο μας και οδεύουμε προς κάποιον προορισμό.

Δεν έχει τόση σημασία σε τι απόσταση βρίσκεται ο προορισμός όσο η διαδρομή που θα επιλέξουμε για να φτάσουμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τις πιο σύντομες οδούς που θα τους οδηγήσουν στον προορισμό τους.

Αυτό δεν είναι τυχαίο, η επιλογή του σύντομου δρόμου καταρχάς μειώνει το άγχος και αποφέρει τις παρακάτω απολαβές:

Εξοικονόμηση χρημάτων

Εξοικονόμηση ενέργειας

Εξοικονόμηση χρόνου

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με την επικοινωνία, όσο πιο άμεση οδό επιλέξουμε για την πληροφορία που στέλνουμε τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να φτάσει ακέραιη και καθαρή στον παραλήπτη. Όπως μία περιοχή έχει οδούς έτσι και η επικοινωνία έχει κανάλια. Τα κανάλια αυτά είναι το λεκτικό και το μη λεκτικό.

Για παράδειγμα καθώς μιλάνε δύο φίλοι τα κανάλια επικοινωνίας είναι δύο, το ένα είναι από τον «Α στον Β» και το άλλο είναι από τον «Β στον Α».

Αν τώρα προστεθεί στην παρέα τους και ένα τρίτο άτομο τα κανάλια αυξάνονται. Τα κανάλια από δύο εκτοξεύονται στα έξι. Πως γίνεται αυτό;
Φανταστείτε ένα τρίγωνο και ονομάστε την κάθε γωνία με ένα γράμμα (το οποίο αντιπροσωπεύει έναν άνθρωπο), στη συνέχεια προσθέστε μία γραμμή σε κάθε πλευρά. Από τρεις έχουν γίνει έξι οι γραμμές. Η κάθε πλευρά έχει δύο γραμμές, αυτό το σχήμα είναι ο αντικατοπτρισμός των έξι καναλιών σε μία παρέα από τρεις ανθρώπους.

Κάποιες φορές το μήνυμα δεν ακολουθεί την συντομότερη οδό, για παράδειγμα:
Αν υποθέσουμε ότι ο Α θέλει να στείλει μήνυμα στον Β και επιλέξει να το στείλει μέσω του Γ τότε έχει δημιουργηθεί ένα τρίγωνο. Όταν συμβαίνει αυτή η τριγωνοποίηση εδραιώνεται μία δυσλειτουργική επικοινωνία που ως συνέπεια έχει να δημιουργούνται προβλήματα στις σχέσεις. Αυτό εντονότερα παρατηρείται όταν ένας ή και περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν μία ατολμία και έντονο άγχος να διαχειριστούν τη σχέση τους και διαιωνίζουν έναν δυσλειτουργικό στερεότυπο τρόπο έκφρασης.

Ένα σύστημα είναι λειτουργικό μόνο όταν μιλάει ο ένας στον άλλον και όχι ο ένας για τον άλλον.

Καθώς ένα μήνυμα παραλαμβάνεται καθαρό και άμεσο τότε ο παραλήπτης έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί και αυτός με τη σειρά του με τον ίδιο τρόπο. Το θετικό είναι ότι με την άμεση επικοινωνία επιτυγχάνεται η ροή, η καθαρότητα, η εμπιστοσύνη, η αυτοπεποίθηση, καλλιεργείται το θάρρος και η έμπνευση καθώς παράλληλα ριζώνει η αμοιβαία εκτίμηση των συνομιλητών.
Θεωρώ ότι τα περισσότερα προβλήματα που έχει ο άνθρωπος βασίζονται στην έλλειψη άμεσης επικοινωνίας και στον στερεότυπο τρόπο που μέχρι τώρα έχει υιοθετήσει.