Συχνά λέμε ” έχω κατάθλιψη” , για να εκφράσουμε μία δυσάρεστη διάθεση που είναι ανοίκεια ή βαριά. Στην καθομιλουμένη η λέξη κατάθλιψη χρησιμοποιείται ως μία ομπρέλα που εμπεριέχει συναισθήματα και σκέψεις.Οι περισσότεροι άνθρωποι όντως βολεύονται σε μία ταμπέλα που τους εξυπηρετεί και τους γλυτώνει από τον κόπο να εκφράσουν αυτό που βιώνουν, πολύ πιθανό να μην γνωρίζουν βέβαια πως να το ονοματίσουν.Άλλοι πάλι ντρέπονται να εκφράσουν και να αποκαλύψουν τα συναισθήματά τους για διάφορους λόγους. Αυτή η συνεχής συναισθηματική άρνηση και αποφυγή από μόνη της σιγά σιγά καλωσορίζει την κατάθλιψη. Ας ορίσουμε αρχικά την έννοια της “κατάθλιψης” και τα συμπτώματα που την καθορίζουν.

Τι είναι η κατάθλιψη;

Η Κατάθλιψη σηματοδοτεί την μη αποδοχή και παραδοχή μίας κατάστασης, κάποιες φορές επίσης δηλώνει και την συναισθηματική στασιμότητα που βιώνει ένας άνθρωπος. Αυτή η εμπειρία όταν συμβαίνει για κάποιο χρονικό διάστημα και έχει εδραιωθεί τότε και μόνο τότε μπορεί να χαρακτηριστεί η εμπειρία αυτή ως καταθλιπτική. Όταν βιώνει ένας άνθρωπος κάτι επώδυνο όπως μία απώλεια, ένα διαζύγιο, μία ερωτική απογοήτευση, ή μετά από χρήση ουσιών, πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να καταχωνιάζουν αυτά τα συναισθήματα (απόγνωση, μοναξιά, θλίψη, θυμό, απογοήτευση) και να μην τα εκδηλώνουν. Η κατάθλιψη δεν εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Τα κυριότερα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι:

Δυσκολία συγκέντρωσης και διατήρησης της προσοχής
Απάθεια, μειωμένη ζωτικότητα και αίσθημα κούρασης
Αυξημένη ή μειωμένη όρεξη για τροφή
Αϋπνία ή υπερβολικός ύπνος
Σκέψεις αυτοκτονίας
Διάφοροι σωματικοί πόνοι (όπως πονοκέφαλοι ή στομαχόπονοι) χωρίς οργανικά αίτια
Απαισιόδοξες σκέψεις για τον εαυτό, τον κόσμο και το μέλλον
Συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, ενοχής, απελπισίας, θυμού και μοναξιάς

Η συνήθης αντιμετώπιση και τάση της ελληνικής κοινωνίας είναι «θα το ξεπεράσω μόνος μου», «μπορώ να τα καταφέρω….» δεν αποφέρει μεγάλο όφελος καθώς το άτομο αυτό δεν γνωρίζει πραγματικά τη φύση της κατάστασης. Κάποιες φορές είναι αναγκαία η φαρμακευτική αγωγή άλλες όχι. Αυτό το ταμπού αποθαρρύνει τον άνθρωπο να εκφραστεί με ουσιαστικό τρόπο ενώ παράλληλα τον ενθαρρύνει να αποκηρύξει το εσωτερικό μήνυμα που του προμηνύει η εμπειρία αυτή. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μάθει να εστιάζουν περισσότερο στο αρνητικό μίας κατάστασης και να χάνουν τον πλούτο του θετικού μηνύματος. Η κατάθλιψη εκτός από τα παραπάνω είναι το πιο ηχηρό μήνυμα που προμηνύει στον εκάστοτε άνθρωπο ότι ” είναι ώρα για αλλαγή”, το πένθος ευχάριστο δεν είναι σίγουρα, είναι όμως απόλυτα αναγκαίο για την ομαλή εξέλιξη του ατόμου.