Αναζήτηση

Συναισθηματικές Δυσκολίες

Τι είναι ο φόβος, πως μπορεί να επιρρεάσει και να καθορίσει τη ζωή

Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα το οποίο διακρίνεται σε δύο κατηγορίες,τον πραγματικό φόβο και τον κατασκευαστικό φόβο.

Τον πραγματικό φόβο τον νοιώθουμε όταν απειλείται η σωματική μας ακεραιότητα από ένα εξωτερικό ερέθισμα,για παράδειγμα: καθώς περπατάμε στο δρόμο μπορεί να εμφανιστεί ένας σκύλος που γαυγίζει και δείχνει να χει επιθετική διάθεση και πόσο μάλλον όταν έρχεται καταπάνω μας.


Δεν περνάμε έναν δρόμο όταν βλέπουμε ότι παιρνάνε αμάξια επειδή υπάρχει κινδυνος να χτυπήσουμε, γνωρίζουμε ότι η διέλυση μπορεί να αποβεί μοιραία.

Τα παραπάνω παραδείγματα αντιστοιχούν σε έναν πραγματικό φόβο ο οποίος λειτουργεί προστατευτικά προς εμάς, είναι σαν ένα καμπανάκι συναγερμού προς την σωματική ακεραιότητα που αν δεν το ακούσουμε υπαρχει μεγάλη πιθανότητα να βλάψουμε τον εαυτό μας. Αντίθετα ο κατασκευαστικός φόβος δημιουργείται ύστερα από κάποια νοητική διεργασία,δεν είναι υπαρχτός και κατοικεί μόνο μέσα στον νου μας. Όλοι μας κάποιες στιγμές έχουμε πλάσει ένα σενάριο για κάποιο άτομο ή σύνολο το οποίο μας αποθαρρύνει να δράσουμε όπως επιθυμούμε,για παράδειγμα:

   «ωραίο το πάρκο,μόνο την ημέρα πάω γιατι ακόμα θυμάμαι αυτό που μου λέγε η μαμά μου όταν ήμουν μικρός «τη νύχτα να τη φοβάσαι όλο περίεργα πράματα γίνονται,μη βγαίνεις από το σπίτι».

   "κάθε φορά που είμαι με την παρέα του Στέλιου, παρατηρώ ότι συχνά-πυκνά μιλάνε ψιθυριστά και σκέφτομαι ότι κουτσομπολεύουν εμένα, αυτή η εικόνα με εμποδίζει να είμαι ο εαυτός μου"


Οι παραπάνω υποθέσεις είναι μόνο κάποιες φοβικές σκέψεις που δεν έχουν σχέση με το παρόν παρά μόνο με ένα μέλλον το οποίο δεν έχει έρθει ακόμη.Οι σκέψεις αυτές-τα σενάρια μας αποθαρύνουν να αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας,χωρίς να το συνειδητοποιούμε συνέχίζουμε να φοβόμαστε περισσότερο το άγνωστο φτιάχνοντας μία ψευδή εικόνα για αυτό,συντηρούν τις πεποιθήσεις μας και μας απομακρύνουν από το συναίσθημα της χαράς. Εκτός αυτού το σημαντικότερο είναι ότι με αυτόν τον τρόπο σκέψης ο άνθρωπος αποφεύγει να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που τον δυσκολεύουν με αποτέλεσμα να σαμποτάρει ο ίδιος την εξέλιξή του και να προάγει τη στασιμότητα.


Είναι ανακουφιστικό όταν συνειδητοποιούμε ότι αυτό που σκεφτόμαστε δεν ισχύει, ή και να ισχύει δε σημαίνει ότι είναι κάτι που παρεμποδίζει την εκάστοτε επιλογή. Ο αντίποδας του φόβου είναι το θάρρος και η ειλικρινής έκφραση. Ο άνθρωπος έχει την τάση να αναλύει κάποιες φορές αντί να δρα, η πολύ ανάλυση αποφέρει παθητικότητα και σύγχυση. Βέβαια κάποιες φορές είναι απαραίτητη, όταν βέβαια ακολουθείται από δράση.

Οι περισσότερες σκέψεις που κάνει ο άνθρωπος ως πυρήνα έχουν γεγονότα και εμπειρίες του παρελθόντος ή την αγωνία του μέλλοντος. Ελάχιστες είναι ωφέλιμες και στηρίζονται στο "εδώ και τώρα".

Όσο ο άνθρωπος είναι ενεργοποιημένος και άμεσα συνδεδεμένος με τις αισθήσεις του ο φόβος απουσιάζει, δεν σκέφτεται, απλά αισθάνεται. Η επαφή με τις αισθήσεις, τόσο τις εσωτερικές όσο και τις εξωτερικές υποδηλώνει την επαφή του με το "εδω και τώρα" , το συναίσθημα που απορρέει από την σύνδεση αυτή είναι η ηρεμία και η γαλήνη.

Συνοψίζοντας μπορούμε κάλλιστα να αντιληθούμε ότι η διάκριση του πραγματικού με τον κατασκευαστικό φόβο είναι μία απαραίτητη διαδικασία που όσο εξασκεί ο καθένας μας τόσο βελτιώνει την ποιότητα και την λειτουργικότητα της καθημερινότητας του.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.