Αναζήτηση

Διδακτικές Ιστορίες

Για ένα κομμάτι ρούχο

Κάποτε στην Ινδία ένας πλούσιος αποφάσισε να εγκαταλείψει τα πλούτη του και να ασκητέψει.

Μια και στη χώρα αυτή ο καιρός είναι πάντα ζεστός σκέφτηκε ότι το μόνο που θα χρειαζόταν χειμώνα-καλοκαίρι ήταν ένα κομμάτι ρούχο γύρω από τη μέση του.

Διάλεξε μια ερημική περιοχή και έφτιαξε την πιο απλή καλύβα για να τον προστατεύει από τον ήλιο και τη βροχή.

 Τις πρώτες μέρες τις πέρασε ξέγνοιαστα.
Μετά όμως άρχισε να ανησυχεί μήπως τα ποντίκια, που είχαν μαζευτεί από τα λίγα ψίχουλα που έπεφταν από το απλό δείπνο του, του έτρωγαν το πανί που φορούσε στη μέση του όταν αυτός κοιμόταν.

Χρειάζομαι μια γάτα να κυνηγά τα ποντίκια, αποφάσισε.
Πήγε στο κοντινό χωριό και πήρε ένα γατάκι. Σε λίγες μέρες όμως είδε ότι το γατάκι όλο κι αδυνάτιζε.
«Πώς δεν το είχα σκεφτεί!» συλλογίστηκε. «Το γατάκι χρειάζεται γάλα για να μεγαλώσει».
Πήγε στο χωριό κι αγόρασε μια κατσίκα για να ταΐζει με το γάλα της το γατάκι του. Αλλά η ευτυχία του δεν κράτησε πολύ. «Τι θα γίνει αν η κατσίκα μου φύγει; Και ποιος θα τη βόσκει και θα την ποτίζει;»
Ξαναπήγε στο χωριό και ζήτησε από ένα βοσκόπουλο να έρθει να του προσέχει την κατσίκα.

Και πού θα κοιμάμαι; ρώτησε το τσοπανόπουλο. Η καλύβα σου δεν χωρά ούτε εσένα. Αναγκάστηκε να φτιάξει μια νέα καλύβα. Και να πάρει μια υπηρέτρια για να την καθαρίζει και για να μαγειρεύει για το βοσκόπουλο. Αλλά έπρεπε να χτίσει ένα σπίτι για να μένει η κοπέλα. Και για να μη νιώθει μοναξιά αναγκάστηκε να της φέρει και τις φίλες της. Έτσι έπρεπε να χτίσει ένα μικρό πανδοχείο. Ο πανδοχέας έφερε εκεί και την οικογένειά του... και, για να μην τα πολυλογούμε, σε μερικούς μήνες, γύρω από τη φτωχική καλύβα, είχε χτιστεί ένα μικρό χωριό, που σε λίγο έγινε κωμόπολη και σε μερικά χρόνια πολιτεία.
«Όσο πιο πολύ παλεύεις να γλιτώσεις από τις ανάγκες σου, τόσο περισσότερο τις αυξάνεις», σκέφτηκε ο πρώην ασκητής.