Αναζήτηση

Οι σχέσεις Γονέων - Παιδιών

Τα όρια ορίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο κάθε άνθρωπος μπορεί να συνυπάρξει με τους συνανθρώπους του, να αντλεί ασφάλεια και ικανοποίηση ώστε να μπορέσει να εξελιχτεί.

Είναι πολύ σημαντικό η επικοινωνία μεταξύ του γονέα και του παιδιού να έχει ένα εύφορο έδαφος και ένα ασφαλές πλαίσιο έτσι ώστε το παιδί να εκφράζει τα συναισθήματά του, να μη νοιώθει ότι κρίνεται ούτε να φοβάται το «πως θα το πάρει» ο γονιός αυτό που θα πει.

Οι γονείς οι οποίοι καταφεύγουν σε βία, έχουν σημαντική δυσκολία να διαχειριστούν τον εαυτό τους ενώ παράλληλα, είναι και οι γονείς που είχαν κακές σχέσεις με τους δικούς τους γονείς.

Λειτουργική οικογένεια δεν είναι η τέλεια οικογένεια ούτε εκείνη από την οποία απουσιάζουν τα προβλήματα, αλλά αυτής της οποίας τα μέλη αναγνωρίζουν τα προβλήματά τους, ζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται και τα αντιμετωπίζουν.

Το βασικό συστατικό της αυτοεκτίμησης είναι η αποδοχή και η αγάπη του εαυτού μας. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας χτίζεται σιγά σιγά και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση των γονιών.

Λίγο ή πολύ όλοι μας έχουμε καθυστερήσει σε κάποιο ραντεβού, άλλες φορές έχουμε σκεφτεί να ενημερώσουμε άλλες όχι.