Αναζήτηση

Διαπροσωπικές Σχέσεις

H σημαντικότητα της εμπιστοσύνης στις ανθρώπινες σχέσεις

Ο κόσμος είναι ένας τόπος που μπορεί να πατήσει ο άνθρωπος για να αναπτυχθεί και να εξελιχτεί, τόσο πνευματικά όσο και συναισθηματικά.

 Είναι προφανές ότι για την πρόοδο αυτή θα χρειαστούν ορισμένα εφόδια.

Ποια είναι άραγε τα κατάλληλα εφόδια για την ψυχική ευεξία του ανθρώπου;

Το καθοριστικό μέσο για την επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι η αυτογνωσία και η μείωση του άγχους. Ως αυτογνωσία εννοούμε την ποιότητα της σχέσης που θα συνάψει ο καθένας από εμάς με τον εαυτό του καταρχάς και κατ επέκταση με τους άλλους ώστε να μπορέσει να εξελιχτεί. Ως ποιότητα ορίζεται ο βαθμός της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας (έλλειψη σωματικής απειλής) που νοιώθει ο καθένας από εμάς καθώς γνωρίζει τον εαυτό του. Ένα εύλογο ερώτημα γεννιέται σε αυτό το σημείο.

Πως είναι δυνατόν να εμπιστευτούμε κάποιον/α που δεν γνωρίζουμε;

Η απάντηση είναι απλή, δεν γίνεται... αυτό που γίνεται όμως είναι να μάθουμε να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας. Τι σημαίνει αυτό όμως;
Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου σημαίνει ότι γνωρίζω τον εαυτό μου, γνωρίζω τον εαυτό μου σημαίνει ότι ξέρω τι θέλω, τι δε θέλω και δεν φοβάμαι να αναλάβω την ευθύνη και τη συνέπεια σε αυτό που επιλέγω να κάνω. Σε αυτό το σημείο θεωρώ ότι καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εμπιστοσύνης προς τον εαυτό συμβάλει τόσο η αυτοεκτίμηση όσο και η αυτοπεποίθηση καθώς επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει και το θάρρος (αψήφηση του φόβου).

Φαντάζομαι ότι αξίζει να οραματιστούμε ο καθένας από εμάς τον εαυτό του έχοντας τα παραπάνω εφόδια... ποιο συναίσθημα αναδύεται ύστερα από τη παραπάνω φαντασία;

Η πίστη, η οποία κατοικεί μέσα μας και αναμένει να αφυπνιστεί για να γίνει η κινητήρια δύναμη για εξέλιξη. Η πίστη λαχταρά την πρόοδο καθώς μεταμορφώνεται σε πυξίδα χαράζοντας τόσο την προσωπική ικανοποίηση όσο και την επίτευξη του στόχου.
Αν ως κοινό ανθρώπινο στόχο ορίσουμε την ευτυχία τότε το κλειδί προς αυτήν είναι η εμπιστοσύνη και η αυτογνωσία του εαυτού.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.