Τάσος Δαφνομήλης

Ονομάζομαι Τάσος Δαφνομήλης και είμαι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Πάντοτε ένοιωθα την ανάγκη να κατανοήσω την ανθρώπινη φύση. Η ίδια η προσωπική μου εμπειρία ως συμβουλευόμενος αποτέλεσε το έναυσμα για την ενασχόληση μου και το όλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον μου για τον ανθρώπινο ψυχισμό.

 

Όταν ένα πρέπει επισκιάζει το θέλω σου τι κάνεις; Όταν το θέλω σου υποχωρεί μπροστά στο πρέπει τι γίνεται;

  • Θέλεις να φας ένα γλυκό αλλά δεν πρέπει γιατί θες να παραμείνεις αδύνατος/η
  • Θέλω να πάω να τον δω αλλά ξέρω ότι πρέπει να διατηρήσω την αξιοπρέπεια μου και δεν πρέπει να πάω

 

Η σχέση μας με τα «θέλω» και τα «πρέπει» έχει τις ρίζες της στην παιδική μας ηλικία, οι σχέσεις και η θέση  που είχαμε στην οικογένειά μας, το πότε και πως νοιώθαμε ικανοποιημένοι και πως επηρεάζει αυτή η τότε στάση μας την τωρινή καθημερινότητα; Τα πρώτα πρέπει τα ακούσαμε από τους γονείς μας έπειτα από τους συγγενείς μας αργότερα από δασκάλους μας στο δημοτικό, γυμνάσιο-λύκειο και τέλος από την κοινωνία.

Τις περισσότερες φορές τα «πρέπει» ήταν και είναι η ανάγκη να ικανοποιήσουμε πρώτα τον σημαντικό άλλον παρά τον εαυτό μας, με αυτόν τον τρόπο κάποιοι έχουν μάθει να νοιώθουν αποδεχτοί και να ικανοποιούνται μέσω των άλλων, βάζοντας προτεραιότητα την ικανοποίηση της ανάγκης του άλλου παρά του εαυτού τους. Έχετε παρατηρήσει ποτέ πως νοιώθετε όταν ακούτε από κάποιον άλλο τι λέξη «πρέπει» ποιο συναίσθημα αναδύεται;

 

  • Πρέπει να πας στο σούπερ μάρκετ
  • Πρέπει να ντύνεσαι έτσι όπως σου είπα για να σαι αρεστός στους άλλους
  • Πρέπει να κουρευτείς έτσι όπως επιθυμεί ο θείος σου για να μην αισθανθεί άσχημα όταν σε παρουσιάσει στον προιστάμενο του

 

Αντιθέτως τα «θέλω» δηλώνουν μία προσωπική επιθυμία όπως και τη διάθεση που έχουμε καθώς την ικανοποιούμε. Θέτουμε σε προτεραιότητα τον εαυτό μας, φροντίζοντας εμείς οι ίδιοι τους εαυτούς μας δίχως να χουμε την ανάγκη της γνώμης των άλλων. Ικανοποιώντας τα «θέλω μας» χτίζουμε την αυτοεκτίμησή μας όπως και την αυτοπεποίθηση μας.

 

  • Θέλω να πάω γυμναστήριο για να βελτιώσω την εικόνα του σώματός μου
  • Θέλω να πάω διακοπές με τον/την σύντροφό μου, να χαρούμε ο ένας τον άλλο
  • Θέλω να διαβάσω αυτό το βιβλίο, φαίνεται ενδιαφέρον

Η σχέση με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό μας εξαρτώνται από ισορροπίες για τις οποίες πρέπει να εργαζόμαστε καθημερινά. Αυτό που πάντα καλό είναι να επιδιώκεται είναι μια ίση κατανομή χώρου και προτεραιότητας ανάμεσα στις ανάγκες του εαυτού μας και των άλλων. Ζώντας σε μια κοινωνία που μας διδάσκει ότι τα δικαιώματα μας τελειώνουν, εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα του άλλου, έτσι και στις σχέσεις πρέπει να μάθουμε να ζυγίζουμε τις ανάγκες και να ξέρουμε πότε και για ποιους λόγους αξίζει να παλέψουμε για να τους κατακτήσουμε.

Οφείλουμε να αναρωτηθούμε αν ζούμε για να ικανοποιούμε τους εαυτούς μας ή τους σημαντικούς άλλους.