Τάσος Δαφνομήλης

Ονομάζομαι Τάσος Δαφνομήλης και είμαι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Πάντοτε ένοιωθα την ανάγκη να κατανοήσω την ανθρώπινη φύση. Η ίδια η προσωπική μου εμπειρία ως συμβουλευόμενος αποτέλεσε το έναυσμα για την ενασχόληση μου και το όλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον μου για τον ανθρώπινο ψυχισμό.

 

Σε αρχαίες κοινωνίες, από στους Σουμέριους και τους Βαβυλωνίους μέχρι τους Έλληνες και τους Αιγυπτίους, τα όνειρα θεωρούνταν προφητικά μηνύματα από τους θεούς ή από τον Κάτω Κόσμο. Αργότερα τον 19ο αιώνα με τη συμβολή του Φρόυντ και του Γιούνγκ τα όνειρα κέρδισαν τη δική τους θέση στην ανθρώπινη ψυχολογία. Ο διάσημος ψυχαναλυτής Φρόυντ θεώρησε ότι τα όνειρα είναι η «βασιλική οδό προς το ασυνείδητο».

Τα όνειρα είναι μία από τις πιο μυστηριώδης αλλά και ενδιαφέρουσες εμπειρίες της ζωής μας. Όνειρο είναι η βίωση μίας σειράς εικόνων, ήχων ή άλλων αισθήσεων, ιδεών, συναισθημάτων και μορφών που ενδεχομένως δημιουργούν μια, συνήθως αλλοπρόσαλλη, «ιστορία» κατά τη διάρκεια του ύπνου, πιο συγκεκριμένα κατά τη φάση R.E.M. Τα όνειρα προετοιμάζουν, αναγγέλουν ή προειδοποιούν για ορισμένες καταστάσεις, συχνά καιρό πριν συμβούν πραγματικά.

Xωρίς αμφιβολία τα όνειρά μας κρύβουν φόβους, επιθυμίες και επιδιώξεις που έχουμε βαθιά καταχωνιασμένες μέσα μας. Γι’ αυτό και η ψυχοθεραπεία χρησιμοποιεί τα όνειρα ως εργαλείο, έτσι ώστε να φτάσει στα άδυτα του ψυχισμού μας και να μας βοηθήσει να εκφράσουμε ανείπωτα συναισθήματα και σκέψεις. Αξιοπαρατήρητο φαινόμενο συνιστά το όνειρο που επανέρχεται κατά διαστήματα, αυτό επίσης μας υπαγορεύει κάτι.

Φαντάζομαι ότι όλοι μας έχουμε δει ένα όνειρο που μας τάραξε, μας τρόμαξε ίσως και να ξυπνήσαμε ξαφνιασμένοι σκεπτόμενοι «τι ήταν αυτό, τι σημαίνει, εμένα αφορά;» έναν εφιάλτη όπως τον αποκαλούμε. Ένα τέτοιο όνειρο επόμενο είναι να μας επηρεάσει καθόλη τη διάρκεια της μέρας. Βλέποντας  ένα όμορφο όνειρο με ωραίες εικόνες και ρομαντικά συναισθήματα προσπαθείστε να θυμηθείτε πως αισθάνεστε και πως ένα τέτοιο όνειρο συμβάλει στη διάρκεια της μέρας.

Τα όνειρα αναμφίβολα είναι ένα κομμάτι του ψυχισμού μας και πολλές φορές είναι η αφορμή να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας.