Τάσος Δαφνομήλης

Ονομάζομαι Τάσος Δαφνομήλης και είμαι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Πάντοτε ένοιωθα την ανάγκη να κατανοήσω την ανθρώπινη φύση. Η ίδια η προσωπική μου εμπειρία ως συμβουλευόμενος αποτέλεσε το έναυσμα για την ενασχόληση μου και το όλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον μου για τον ανθρώπινο ψυχισμό.

Το βασικό συστατικό της αυτοεκτίμησης είναι η αποδοχή και η αγάπη του εαυτού μας. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας χτίζεται σιγά σιγά και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση των γονιών. Είναι απαραίτητο οι γονείς να έχουν μία στάση ενθαρυντική προς τα παιδιά,να τα υποστηρίζουν δίχως να τα κριτικάρουν,να τα ακούν δίχως να τα μειώνουν,να τους δίνουν προσοχή και ενδιαφέρον έτσι ώστε να νοιώθουν αποδεχτά και ασφαλή.

Όταν ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα κλίμα τιμωρίας,απόρριψης και κριτικής το μήνυμα που λαμβάνει είναι ότι δεν με «αγαπάνε» και κλονίζεται η αυτοεκτίμησή του. Αντίθετα ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα κλίμα ενθάρυνσης,φροντίδας και ασφάλειας δίχως να νοιώθει ότι δεν είναι αποδεχτό δομεί από τα πρώτα χρόνια μία εκτίμηση προς τον εαυτό του και μία σιγουριά αργότερα στην ενήλικη ζωή του.

Μαθαίνει να αγαπά τον εαυτό του (όχι ναρκισσιστικά), να τον φροντίζει,να δίνει προτεραιότητα στον εαυτό του πρώτα και όχι στους άλλους, δεν ανέχεται την κακομεταχείρηση από τους άλλους, εστιάζει στη χαρά, προστατεύει τον εαυτό του λέγοντας «όχι» εκεί που επιλέγει και ξέρει ότι είναι πολύτιμο και αυτό δεν αλλάζει ότι και να γίνει. Παράλληλα με την αυτοεκτίμηση καλλιεργείται η εμπιστοσύνη και η ειλικρίνεια προς τον εαυτό και προς τους άλλους,απαραίτητα στοιχεία για τη σύναψη υγειών ερωτικών και φιλικών σχέσεων.

Μερικές φράσεις που ενθαρρύνουν ένα παιδί είναι:

– «Σε αγαπώ γι’ αυτό που είσαι».
– «Θα σε αγαπώ ό,τι κι αν κάνεις».
– «Μπράβο, μη σταματάς, θα τα καταφέρεις».
– «Δεν πειράζει, αυτό που μετράει είναι η προσπάθεια».
– «Δεν πειράζει αν κλάψεις, θα νιώσεις καλύτερα».
– «Δεν είναι κακό να κάνεις λάθος, όλοι μας κάνουμε».

Μερικές φράσεις που μειώνουν ένα παιδί είναι:

– «Είσαι τόσο χαζό»
– «Αν δεν έκανες του κεφαλιού σου, θα τα είχες καταφέρει»
– «Γιατί δεν μπορείς να γίνεις τόσο καλός σαν τον…»
– «Είσαι ψεύτης!».
– «Μην είσαι ανόητος. Δεν πρέπει να φοβάσαι».
– «Είσαι καταδικασμένος να αποτύχεις».
– «Μην κλαις! Οι άντρες δεν κλαίνε».

Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση (πίστη στον εαυτό-εμπιστοσύνη) είναι τα θεμέλια για τη ζωή, αξίζει να δίνουμε πρισσότερη βάση και χρόνο,να τα ποτίζουμε καθημερινά γιατί αυτά είμαστε εμείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *