Τάσος Δαφνομήλης

Ονομάζομαι Τάσος Δαφνομήλης και είμαι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Πάντοτε ένοιωθα την ανάγκη να κατανοήσω την ανθρώπινη φύση. Η ίδια η προσωπική μου εμπειρία ως συμβουλευόμενος αποτέλεσε το έναυσμα για την ενασχόληση μου και το όλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον μου για τον ανθρώπινο ψυχισμό.

 

Με τον όρο «φοβία» εννοούμε το φόβο ενός ατόμου, ο οποίος συνεχίζει να υφίσταται, παρόλο που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αληθινός κίνδυνος. Είναι μία κατάσταση έντονου φόβου που οφείλεται σε ένα εξωτερικό ερέθισμα το οποίο ερμηνεύεται από το άτομο ως απειλή ενώ δεν είναι.

 

Πολύ πιθανόν το άτομο αυτό να έχει βιώσει στο παρελθόν μία τραυματική εμπειρία με αυτό το ερέθισμα και η κατάσταση αυτή να έχει χαραχτεί στη μνήμη του και κάθε φορά που το συναντά να βιώνει αυτόν τον έντονο φόβο.

 

Τα συμπτώματα μιας φοβίας μπορεί να κυμαίνονται από ήπια αισθήματα φόβου, άγχους και σε πλήρη εκδήλωση κρίση πανικού. Συνήθως, όσο πιο κοντά βρίσκεστε στο αντικείμενο που φοβάστε, τόσο θα είναι μεγαλύτερος ο φόβος.

Μερικά συμπτώματα της φοβίας είναι: δυσκολία στην αναπνοή, τρόμος ή τάση για εμετό, αίσθημα ζάλης ή λιποθυμία, σφίξιμο στο στομάχι, εφίδρωση, πόνος στο στήθος ή σφίξιμο, ταχυκαρδία, φόβος της απώλειας ελέγχου, αίσθημα κρύου ή ζέστης, μυρμήγκιασμα των αισθήσεων.

 

Υπάρχουν πολλές μορφές φοβίας. Μερικές είναι ευρέως γνωστές, όπως η κλειστοφοβία, ενώ άλλες όχι και όσο αστείες κι αν μας φαίνονται, οι πάσχοντες υποφέρουν από αυτές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *