Τάσος Δαφνομήλης

Ονομάζομαι Τάσος Δαφνομήλης και είμαι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Πάντοτε ένοιωθα την ανάγκη να κατανοήσω την ανθρώπινη φύση. Η ίδια η προσωπική μου εμπειρία ως συμβουλευόμενος αποτέλεσε το έναυσμα για την ενασχόληση μου και το όλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον μου για τον ανθρώπινο ψυχισμό.

 

Ο κόσμος είναι ένας τόπος που μπορεί να πατήσει ο άνθρωπος για να αναπτυχθεί και να εξελιχτεί, τόσο πνευματικά όσο και συναισθηματικά. Είναι προφανές ότι για την πρόοδο αυτή θα χρειαστούν ορισμένα εφόδια.

 

Ποια είναι άραγε τα κατάλληλα εφόδια για την ψυχική ευεξία του ανθρώπου;

 

Το καθοριστικό μέσο για την επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι η σχέση και όταν λέμε σχέση εννοούμε την ποιότητα του δεσμού που θα συνάψει ο καθένας από εμάς ώστε να μπορέσει να εξελιχτεί. Ως ποιότητα ορίζεται ο βαθμός της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας (έλλειψη σωματικής απειλής) που νοιώθει ο καθένας από εμάς καθώς σχετίζεται. Ένα εύλογο ερώτημα γεννιέται σε αυτό το σημείο.

 

Πως είναι δυνατόν να εμπιστευτούμε κάποιον/α που δεν γνωρίζουμε;

 

Η απάντηση είναι απλή, δεν γίνεται… αυτό που γίνεται όμως είναι να μάθουμε να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας. Τι σημαίνει αυτό όμως;

Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου σημαίνει ότι γνωρίζω τον εαυτό μου, γνωρίζω τον εαυτό μου σημαίνει ότι ξέρω τι θέλω, τι δε θέλω και δεν φοβάμαι να αναλάβω την ευθύνη και τη συνέπεια σε αυτό που επιλέγω να κάνω. Σε αυτό το σημείο θεωρώ ότι καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εμπιστοσύνης προς τον εαυτό συμβάλει τόσο η αυτοεκτίμηση όσο και η αυτοπεποίθηση καθώς επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει και το θάρρος (αψήφιση του φόβου).

 

Φαντάζομαι ότι αξίζει να οραματιστούμε ο καθένας από εμάς τον εαυτό του έχοντας τα παραπάνω εφόδια… ποιο συναίσθημα αναδύεται ύστερα από τη παραπάνω φαντασία;

Η πίστη, η οποία κατοικεί μέσα μας και αναμένει να αφυπνιστεί για να γίνει η κινητήρια δύναμη για εξέλιξη. Η πίστη λαχταρά την πρόοδο καθώς μεταμορφώνεται σε πυξίδα χαράζοντας την ικανοποίηση όσο και την επίτευξη του στόχου.

Αν ως κοινό ανθρώπινο στόχο ορίσουμε την ευτυχία τότε το κλειδί προς αυτήν είναι η εμπιστοσύνη προς τον εαυτό.