Τάσος Δαφνομήλης

Ονομάζομαι Τάσος Δαφνομήλης και είμαι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Πάντοτε ένοιωθα την ανάγκη να κατανοήσω την ανθρώπινη φύση. Η ίδια η προσωπική μου εμπειρία ως συμβουλευόμενος αποτέλεσε το έναυσμα για την ενασχόληση μου και το όλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον μου για τον ανθρώπινο ψυχισμό.

Άγχος. Mία λέξη που την ακούμε και την χρησιμοποιούμε συχνά-πυκνά είναι γνωστή σε όλους μας. Τι είναι το άγχος όμως και πότε μας δυσκολεύει την καθημερινότητά μας; Το άγχος είναι μία φυσιολογική αντίδραση σε γεγονότα που μα κάνουν να νιώσουμε απειλή ή διαταράσσουν την ισορροπία μας με κάποιον τρόπο.

Χαμηλά επίπεδα άγχους μπορεί να είναι χρήσιμα, διότι ορισμένες φορές αντιδρούμε αποτελεσματικότερα απέναντι σε μη γνώριμες καταστάσεις, αυξάνοντας δηλαδή ελαφρά το επίπεδο διέγερσής μας, ώστε να ενεργήσουμε µε τον καταλληλότερο τρόπο, επιτυγχάνοντας τη μέγιστη δυνατή απόδοση.
Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι µαθητές που έχουν άγχος λίγο πριν τις εξετάσεις, οι αθλητές πριν από κάποιο αγώνα κ.λπ.
Όμως, πέρα από ένα συγκεκριμένο επίπεδο το άγχος σταματά να είναι παραγωγικό και μπορεί να μας προκαλέσει δυσκολία στην καθημερινότητά μας. Κάποιοι άνθρωποι έχουν άγχος σε καταστάσεις που δεν είναι απειλητικές ή άγνωστες (πχ. στο σπίτι ή στα ψώνια).


Άλλοι βιώνουν υπερβολικό άγχος και δεν µπορούν να δραστηριοποιηθούν κανονικά. Σ΄ αυτή την περίπτωση, το υπερβολικό άγχος μπορεί να δημιουργήσει σοβαρή δυσκολία και να παρεµποδίσει σημαντικά τη λειτουργικότητα του ατόμου στην καθηµερινή του ζωή. Παλαιότερα, το άγχος αντιµετωπιζόταν περισσότερο µε φαρµακολογία , αλλά η συνήθεια και η εξάρτηση που συνοδεύει τη φαρµακολογία , έκαναν αυτού του είδους τη θεραπεία λιγότερο επιθυµητή. Άλλες θεραπείες είναι περισσότερο αποτελεσµατικές στην αντιµετώπιση των συµπτωµάτων και έχουν µακροχρόνια διάρκεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *